ETAN HUIJS – THE MONOCHROME VEIL

Eén van de bijna 30.000 inwoners van het gezellige plaatsje Venray in Nederlands Limburg is singer-songwriter en gitarist Etan Huijs. Toen hij net 17 jaar was geworden koos hij voor een carrière als muzikant en hij opteerde daarbij voor het brengen van melancholische folkliedjes en melodieuze countrysongs. Zelf zegt hij niet zozeer het scoren van een grote hit na te streven maar veeleer op welgemeende appreciatie voor zijn muzikale werk te rekenen bij de luisteraars.

Dus pende hij teksten en muziek voor acht nummers bij elkaar en trok hij naar de ‘Wild Verband’-opnamestudio van BJ Baartmans in Boxmeer waar hij die songs opnam voor zijn nieuwe plaat “The Monochrome Veil”, de opvolger van het album “The Secret Us” uit 2018. Qua begeleidende instrumentatie kon hij daarbij rekenen op de hulp van toetseniste en zangeres Jori van Gemert, gitarist Kyle Janssen, bassist en madolinespeler Rens van Dijk en drummer Roel Trommelen. Ook albumproducer BJ Baartmans leverde een instrumentale bijdrage af voor zowat elk nummer en Alex Akela speelde op accordeon en viool terwijl het blaaswerk afkomstig is van Nando van Westrienen op trompet en bugel.

Hoe die songs klinken kunt u al een beetje ervaren door te luisteren naar de twee video’s die we aan dit verhaal hebben toegevoegd. Het eerste nummer is het zachtjes rockende “Ghost Town” dat ook helemaal vooraan staat op dit album, gevolgd door een lyrics video van de ballad “Josephine”, de tweede track op “The Monochrome Veil” waarop Jori van Gemert in duet met Etan Huijs meezingt. Als albumafsluitend nummer krijgen we een 7 en halve minuut durende epos dat “The Passenger” als titel kreeg en uit twee delen bestaat, namelijk een ‘Travelogue’ en een ‘Epilogue’.

Daartussen zitten bovendien ook nog de prachtsong “Arc” die ook al 7 minuten duurt, de door knap mondharmonicaspel ingeleide countryrocker “Cautionary Tales”, het Dylaneske verhaal in “Wild Are The Waves”, “Last Train Home” dat met mooie banjo- en vioolklanken wordt gekruid en het heerlijk voortkabbelende meezingnummer “Veil Of Love”. Er is geen enkel moment ruimte voor verveling of noodzaak om door te zappen bij het beluisteren van het album “The Monochrome Veil” van Etan Huijs, een alweer uitstekend muzikaal project van deze Nederlandse artiest uit Venray.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video